Youtube Facebook Twitter

espa el
Array
Online κράτηση
calendar
calendar
Τρίτη
Τετάρτη


Αρχαιολογικοί Χώροι
Γυναικόκαστρο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το Γυναικόκαστρο βρίσκεται 15 χλμ ΝΔ από το Κιλκίς, 45 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 19 χλμ. από το Πολύκαστρο και ανήκει στο Δήμο του Κιλκίς. Το Παλαιό Γυναικόκαστρο συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και έχει τακτική συγκοινωνία με το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.

 ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κάστρο χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Γ' τον Παλαιολόγο (βλ. εικ.), κατά τη διάρκεια της βασιλείας του (1328-1341), με πιθανότερη χρονολογία το 1334 [1] ,μετά τον επανακαθορισμό των βυζαντινο-σερβικών συνόρων νοτιότερα.
Η κτίση του αφενός εξυπηρετούσε την ανάσχεση του από Βορράν κινδύνου -κυρίως των ανερχόμενων δυναμικά Σέρβων- και την προστασία της Θεσσαλονίκης. Αφετέρου χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης και προστασίας της σοδειάς της μακεδονικής πεδιάδας.
Η ονομασία του, "Γυναικόκαστρο", υποδήλωνε πως ήταν τόσο ισχυρό, ώστε ήταν αρκετή γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Το φρούριο διατηρείται σε ερειπιώδη κατάσταση. Σώζονται τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου και του τείχους της Ακροπόλεως με ημικυκλικούς και ορθογώνιους πύργους και προμαχώνες σε κακή κατάσταση.
Αντιθέτως σχετικά καλά διατηρείται ο διώροφος κεντρικός πύργος της Ακροπόλεως, με δίδυμες κινστέρνες στο υπόγειό του.
Ακόμη, σώζονται οι θέσεις των δύο πυλών, μιας κεντρικής στα ΝΑ και μιας μικρότερης επικουρικής στην Ακρόπολη.
Τέλος, τμήματα άλλων κτισμάτων, όπως τα θεμέλια ορθογώνιου κτίσματος και πηγάδι.

Στην καταστροφή των οχυρώσεων, εκτός από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, συνέβαλλε η εκτεταμένη λιθολόγηση από τους κατοίκους του Παλαιού Γυναικόκαστρου. Κατά την εγκατάστασή τους στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1923) οι πρόσφυγες χρησιμοποίησαν το κάστρο ως κύρια πηγή οικοδομικού υλικού για την ανέγερση του νέου οικισμού.

Μεταξύ 1984-93 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές καθώς και αναστήλωση του κεντρικού πύργου και τμήματος των τειχών.

Πηγή : http://protostrator.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

 
Ευρωπός

Η Ευρωπός είναι από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη, τοποθεσίες της περιοχής, με ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Είναι κυρίως γνωστή γιατί εδώ βρέθηκε το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Κούρου (650πΧ) σε φυσικό μέγεθος (ύψος 1,80μ.), κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας και είναι το μοναδικό που ανακαλύφθηκε στο βορειοελλαδικό χώρο φυλασσόμενο στο αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς.

 
Αρχαία Πέλλα

Η λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων κάλυπτε έκταση 4.000 στρεμμάτων• η περιήγηση στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αποτελεί μια απόδραση στο χρόνο, επιστροφή στην ένδοξη εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου. 

Το ανάκτορο (60.000 τ.μ.) δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή ενός λόφου. Νοτιότερα, βρίσκεται η μνημειακών διαστάσεων αγορά της πόλης (70.000 τ.μ.), η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου! Η αγορά περιελάμβανε καταστήματα και εργαστήρια κατασκευής, διοικητικά κτίρια, καθώς και το αρχείο της πόλης. Σε αυτή απέληγε η κεντρική οδός που ξεκινούσε από το λιμάνι: στους αρχαίους χρόνους η Πέλλα επικοινωνούσε με τη θάλασσα με μια πλωτή φαρδιά διώρυγα που κατέληγε σε μια λιμνοθάλασσα. Μάλιστα, είναι ακόμη ορατά ερείπια από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Γύρω από την αγορά αναπτύσσεται το οικιστικό τμήμα της πόλης. Η ρυμοτομία της αρχαίας Πέλλας μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον: οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία ορίζονται από δρόμους που τέμνονται κάθετα, καλά μελετημένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης!

Οι κάτοικοί της δίκαια θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται ότι ζούσαν σε μια πόλη-υπόδειγμα, μπροστά από την εποχή της. Οι διώροφες ιδιωτικές οικίες με τα περιστύλια αντανακλούν τον πλούτο και την ευμάρεια των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας. Σημείο αναφοράς τα ψηφιδωτά δάπεδα με τις μυθολογικές παραστάσεις που εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας: η αρπαγή της Ελένης, η Αμαζονομαχία, το κυνήγι ενός ελαφιού ζωντανεύουν με απαράμιλλο τρόπο μπροστά στα μάτια του επισκέπτη!

Πηγή : http://www.visitgreece.gr

 
Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι ο πιο σημαντικός και πιο συγκινητικός αρχαιολογικός χώρος ολόκληρης της Μακεδονίας. Οι βασιλικοί τάφοι της Μεγάλης Τούμπας βρίσκονται  στο εσωτερικό ενός χωμάτινου λόφου. Εκεί είναι και ο τάφος του Φιλίππου (και άλλες βασιλικές ταφές), τον οποίο ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος. Οι τάφοι και το εσωτερικό της τούμπας έχουν διαμορφωθεί σε ένα εξαιρετικό μουσείο, όπου εκτίθενται τα εκπληκτικά ευρήματα (κοσμήματα, στεφάνια, αφιερώματα κ.ά.) από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους. 

Στην ίδια περιοχή βρίκεται:

  • Η ακρόπολη, με πέντε πύργους και μεγάλα τμήματα από τον οχυρωτικό περίβολο.
  •  Το ανάκτορο των Αιγών, που χτίστηκε το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., σε ωραίο πλάτωμα οχυρωμένο από το ψηλό βουνό.
  •  Το αρχαίο θέατρο των Αιγών, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου το 340 π.Χ. και είναι ένα από τα αρχαιότερα λίθινα θέατρα της Ελλάδας.
  •  Την αρχαία αγορά των Αιγών, όπου ήταν και το κέντρο της αρχαίας πόλης.
  •  Το ιερό της Ευκλείας.
  •  Το ιερό της Κυβέλης η οποία λατρευόταν ως μητέρα των θεών

Μουσείο Βασιλικών Τάφων - Αρχαιολογικός χώρος / τηλέφωνο επικοινωνίας : 23310-92.347

 




στοιχεία επαφής

mem_img  Ξενώνας Δημοσθένης

home_icon  Κουντουριώτου 17
  61300  |  Γουμένισσα - Κιλκίς

img1 info@dimosthenis.gr

img2  (+30) 23430 41302
  (+30) 23430 43371



 

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

 hotel 2 3

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



© Copyright Ξενώνας Δημοσθένης | All Rights Reserved

256_Paypal_Icon

design->demouz.com

powered by