Youtube Facebook Twitter

espa el
Array
Online κράτηση
calendar
calendar
Τρίτη
Τετάρτη


Λίμνες
Λίμνη Μεταλλείου

Στα 25 χιλιόμετρα από την Γουμένισσα, βρίσκεται μια πανέμορφη τοποθεσία με τεχνητή λίμνη μήκους 2 χλμ. και βάθους 35μ., γνωστή και ως «Λίμνη Μεταλλείου», ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και περιήγηση είναι δυνατή μέσω του χωριού Πηγή, αλλά και μέσω καλών δασικών δρόμων για όσους το προτιμούν.

 
Λίμνη Δοϊράνη

Κατά μήκος της Δοϊράνης περνούν τα σύνορα της Ελλάδας και τη ΠΓΔ Μακεδονίας και την χωρίζουν ώστε το δυτικό τμήμα της ανήκει στην ΠΓΔΜ και το ανατολικό στην Ελλάδα. Η συνολική της περιφέρεια είναι 24 χλμ, το μέγιστο μήκος της είναι 9 περίπου χλμ. και το μέγιστο πλάτος της είναι 7. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 8 μέτρα και έχει χαμηλές και αμμώδεις όχθες. Τα πλεονάζοντα νερά της καταλήγουν στον Αξιό ποταμό.

Πρόκειται για μία σχεδόν κυκλική λεκάνη νερού στην μέση του κάμπου, που είναι δημιούργημα αρχέγονων γεωφυσικών διεργασιών και πιθανόν κατάλοιπο της παλιάς λίμνης Παιονίας, που έφθανε τα 130.000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της λίμνης είναι η δραματική μείωση των υδάτων, που οφείλεται στην εντατική άντληση και στην παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων χρόνων, πράγμα που φάνηκε καθαρά στα τέλη της 10ετίας του '90, όταν τα νερά της απομακρύνθηκαν κατά 500 μέτρα. Ταυτόχρονα έχει πέσει η στάθμη των νερών του υδροφόρου ορίζοντα και η λίμνη κάθε χρόνο συρρικνώνεται όλο και περισσότερο και αφυδατώνεται.

Παρ' όλα αυτά η Δοϊράνη παραμένει πηγή ζωής για τους ανθρώπους της. Υδροδοτεί τις καλλιέργειές και παρέχει πολλά είδη από την ιχθυοπανίδα της, όπως γριβάδια, πέρκες, πλατίτσες και καραβίδες.

Οι πυκνοί καλαμιώνες που κάποτε αφθονούσαν στις όχθες της, σήμερα έχουν ξεραθεί, αλλά ακόμη προσφέρουν κατοικία σε μεγάλο αριθμό πτηνών. Έτσι, πάνω από 60 είδη πτερωτής πανίδας συναντώνται να διαχειμάζουν στις όχθες της.

Στην περιοχή της λίμνης, λειτουργεί το Μουσείο  Λίμνης Δοϊράνης, το οποίο δημιουργήθηκε  σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και του ομώνυμου  Δήμου. Στόχος αυτού του μουσείου είναι να αναδείξει την χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης καθώς και την συμβίωση του ανθρώπου με τη λίμνη από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό. Όσοι επιλέξετε μια βόλτα στη Δοϊράνη, μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο ώστε να περάσετε και προς την πλευρά της ΠΓΔΜ, που ειδικά το καλοκαίρι δείχνει αρκετά πιο ανεπτυγμένη απο την ελληνική πλευρά.

Στις όχθες της λιμνής, στην περιοχή των Μουριών υπάρχει η τοποθεσία Χίλια Δένδρα που ενδείνυται για ποδηλασία.

 
Κερκίνη

Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ, θαύμα της ελληνικής φύσης, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα και ως υγροβιότοπος προστατεύεται από τη Συνθήκη του Ραμσάρ.Η λίμνη συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αποτρέπει τον κίνδυνο πλημμύρας στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας των Σερρών.

Απέχει 72 χλμ από τη Γουμένισσα και η διαδρομή είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Είναι μια ιδανική ημερήσια εκδρομή με ορμητήριο τη Γουμένισσα, για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την κεντρική Μακεδονία.

Έχoυv παρατηρηθεί στη λίμνη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv . Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv της Ελλάδας. Τα βoυβάλια είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς. Παλαιότερα υπήρχαv στoυς περισσότερoυς υγρότoπoυς της Μακεδovίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Μην παραλείψετε μια βόλτα με βάρκα, την οποία θα σας έχουμε κλείσει εμείς ακριβώς την ώρα που επιθυμείτε. Επιπλέον, ακόμα και τις μέρες με την περισσότερη κίνηση, σας εξασφαλίζουμε ένα τραπέζι σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, με τα οποία έχουμε συνεργασία.

 
στοιχεία επαφής

mem_img  Ξενώνας Δημοσθένης

home_icon  Κουντουριώτου 17
  61300  |  Γουμένισσα - Κιλκίς

img1 info@dimosthenis.gr

img2  (+30) 23430 41302
  (+30) 23430 43371 

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

 hotel 2 3

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.© Copyright Ξενώνας Δημοσθένης | All Rights Reserved

256_Paypal_Icon

design->demouz.com

powered by